Πώς αίρεται η κατάσχεση επιδομάτων

Μετά από αίτηση του οφειλέτη στην τράπεζα, αίρεται η κατάσχεση επί βοηθημάτων. Αυτό αναφέρει η εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια του νόμου 4483/2017, διατάξεις του οποίου προσδιορίζουν το αφορολόγητο των βοηθημάτων που χορηγούνται εκτάκτως από τους δήμους στους οικονομικά αδύναμους.

Η έκδοση της εγκυκλίου ήρθε μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία αποσκοπούσε στον περιορισμό των κατασχέσεων και την αποδέσμευση ποσών που αντιστοιχούν σε επιδόματα και βοηθήματα.

Έτσι, όταν διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα εάν έχει δηλωθεί ακατάσχετος ή όχι), επί καταθέσεων, που προέρχονται από καταβολή προνοιακών επιδομάτων ή βοηθημάτων, η κατάσχεση περιορίζεται μετά από αίτηση του οφειλέτη. Ακολούθως, το ποσό αποδεσμεύεται. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν τα επιδόματα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, ανεργίας, θέρμανσης, διατροφής ανήλικου τέκνου κτλ.

Η αποδέσμευση του ποσού ισχύει και για τις περιπτώσεις που στον τραπεζικό λογαριασμό υπάρχει συνδικαιούχος, όπως είναι ο δικαστικός συμπαραστάτης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.