Περισσότερες «ανοιχτές» κλίνες στις ΜΕΘ -Στα ίδια επίπεδα η Ηλεία

nosokomeioΠερισσότερες διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φέτος το σύστημα δημόσιας υγείας.  Φέτος οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε 125, όταν πέρσυ ήταν 200, ενώ καμία μεταβολή δεν υπάρχει, όπως πληροφορείται η Αμαλιάδα-News, στον αριθμό των κλινών στην Δυτική Ελλάδα, όπως επίσης και στην Ηλεία.

Στο Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, όπως ενημερωθήκαμε από την 6η ΥΠΕ, υπάρχουν πέντε κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν και οι πέντε.

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια στις 20 Ιανουαρίου είχε ανεπτυγμένες 97 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εκ των οποίων λειτουργούν οι 74 ενώ  23  είναι κλειστές.

Η ανεπάρκεια των κλινών ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας, η θωράκιση του συστήματος εισαγωγής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και η συνολικότερη ορθή διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας αποτέλεσαν θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε  με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη, καθώς και του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνη Μαυρομμάτη, καθώς και του προέδρου της Επιτροπής ΜΕΘ του ΚΕΣΥ, Σπύρου Ζακυνθινού.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί στον Υπουργό συγκεκριμένη πρόταση έτσι ώστε για πρώτη φορά να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή αλλά και το χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επιπλέον, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε  ΜΕΘ έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.

 Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών/νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΕΝΝ και να περιοριστεί το φαινόμενο της λίστας αναμονής- ειδικά στο Λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα- σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.