«Νομοσχέδιο – ανάσα για εκατοντάδες οφειλέτες στο δήμο»

Κατατέθηκε επιτέλους στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τους ΟΤΑ του  υπουργείου στα άρθρο 52 και 53 του οποίου περιλαμβάνονται «Ρυθμίσεις οφειλών προς Ο.Τ.Α. α’ Βαθμού» και τα νομικά πρόσωπα αυτών.» Με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, δίνονται απαλλαγές από πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους, ενώ η αποπληρωμή της οφειλής μπορεί να γίνει μέχρι και 100 δόσεις. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που όταν ψηφιστεί θα δώσει «ανάσα» σε εκατοντάδες οφειλέτες του δήμου Πύργου. Ιδιαίτερα σε επαγγελματίες στους οποίους έχουν επιβληθεί από τη Δημοτική Αρχή δυσβάστακτα πρόστιμα, τα οποία ήταν αδύνατον να αποπληρώσουν. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όπου θα κληθούν οι αρμόδιοι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η ψηφίση του αναμένεται μέσα στον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραταξή μας «Οραμα Δημιουργίας» παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος, ενώ έχει καταθέσει στα αρμόδια όργανα συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο.

Τι προβλέπει

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ:

α. Οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως ακολούθως: με απαλλαγή κατά 100% εάν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 80% έως 50%, ανάλογα με το χορηγούμενο αριθμό δόσεων (έως 100 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο) και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.

β. Καθορίζονται η διαδικασία υπαγωγής των οφειλών στην ανωτέρω ρύθμιση, καθώς και οι ειδικότερες κατηγορίες οφειλών που μπορεί να υπαχθούν σε αυτήν (όσες βρίσκονται σε αναστολή ή υπό δικαστική αμφισβήτηση ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, κ.λπ.).

γ. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη.

δ. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

ε. Ρυθμίζονται ειδικά θέματα εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης (εφάπαξ εξόφληση σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, αναστολή διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, παραγραφή οφειλών κ.λπ.).

στ. Σε περίπτωση μη τήρησης των ρητά οριζόμενων προϋποθέσεων, η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα. (άρθρο 52)

Προβλέπεται ότι, εφαρμόζονται αναλογικά και για τις οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, οι ισχύουσες ειδικές διατάξεις αναφορικά με την παράταση προθεσμιών ή την αναστολή καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων. (άρθρο 53)

  2 comments for “«Νομοσχέδιο – ανάσα για εκατοντάδες οφειλέτες στο δήμο»

  1. πιπις
    13 Ιουλίου 2017 at 7:13 ΜΜ

    χα χα χα κλαιω απο τα γελια !!!!! ,,,,,,,η παραταξή μας «Οραμα Δημιουργίας» παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος, ενώ έχει καταθέσει στα αρμόδια όργανα συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο.

  2. πιπις
    13 Ιουλίου 2017 at 7:16 ΜΜ

    Σε ολους τους Δημους της χωρας θα εφαρμοστει αυτη η ρυθμιση και οχι μονο στο Δημο Πυργου, Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κανει διακρισεις !!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.