«Δύο λέξεις» για τη… FYROM

Του Επικοινωνιολόγου

Νίκου Διαμαντόπουλου

Επικεφαλής Ανεξαρτησίας Ήλιδας

 Είναι θέμα που ενδεχομένως να χρήζει μεγάλης ανάλυσης… Το ζήτημα της ονομασίας της καλούμενης πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Αυτή τη στιγμή όμως, θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τη γνώμη πως, η λύση πρωτίστως για την ονομασία του γειτονικού μας κράτους, είναι ο εθνικός, ο εθνοτικός, ο εθνολογικός, ο όποιος ανάλογος επιθετικός προσδιορισμός που να επιτυγχάνει σαφή διάκριση από τη μία και ελληνική Μακεδονία, ενώ ακολούθως… είναι ο προσδιορισμός γεωγραφικού τύπου, με αντίστοιχα χαρακτηριστικά -και- ως προς την στόχευση της αποφυγής σύγχυσης. Δεν βλέπω… κάτι άλλο (εκτός των δυο προαναφερθέντων προσεγγίσεων) που να δίδει έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό, εδώ που έχουμε φτάσει κι έτσι που τα ‘χουμε …καταφέρει μέχρι σήμερα. Αν γίνει ένα απ’ τα δύο, τουλάχιστον δεν θα έχουμε εξευτελιστεί τόσο όσο θα… μπορούσαμε.

Αλλά υπάρχει ένα στοιχείο, απόλυτης σημασίας και πρωταρχικής βαρύτητας. Ότι η ονομασία που θα προκύψει, επ’ ουδενί… δεν θα πρέπει να είναι πάνω από ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ. Αν η ονομασία που θα προκύψει, είναι πάνω από δύο λέξεις, το παιχνίδι για την ελληνική πλευρά, χάθηκε οριστικά. Πολιτικά και ιστορικά. Διότι αν είναι πάνω από δύο λέξεις, τότε τόσο στην καθημερινότητα όσο και κυρίως στο υποσυνείδητο του κάθε ανθρώπου και λαού διεθνώς, θα επικρατήσει και θα μείνει μόνο η μια λέξη, η κυρίαρχη: «Μακεδονία». Αλλά η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι μία και είναι ελληνική. Ανεξαρτήτως του αν οι σύγχρονοι Έλληνες, δεν κατάφεραν να την υπερασπιστούν και να προασπίσουν το μεγαλείο της!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.