Τι γυρεύει στην Αθήνα κλιμάκιο του ΕSM;

Με ποιους και τι συζητά

Στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΕSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και πραγματοποιεί επαφές με το οικονομικό επιτελείο, της Τράπεζας της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κλιμάκιο ήρθε στη χώρα μας για να παρακολουθήσει πώς εξελίσσονται τα δημοσιονομικά. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κυβερνητικοί και πολιτικοί κύκλοι που αφήνουν να εννοηθεί πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και το ενδεχόμενο της ανακεφαλαιοποίσης των τραεπζών από τον ESM, κάτι το οποίο εάν συμβεί θα ελαφρύνει σημαντικά το χρέος της χώρας μας. Μ χρι στιγμής τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης έχουν μπει στο χρέος.

Πάντως σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πρέπει να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κακό χρέος που έχει συσσωρευθεί κατά το παρελθόν, και όχι να αντιμετωπίζει μόνο νέα προβλήματα. «Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα στο θέμα της κληρονομιάς και του αν θα πρέπει να περιορίσουμε την επέμβαση του ESM μόνο στα νέα προβλήματα», επεσήμανε ο κ./ Γιούνκερ απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος βαθμός αναδρομικής δράσης στο μηχανισμό, αλλιώς θα χάσει το νόημά του», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ, τόνισε πως περιμένει ότι το θέμα θα αποφασιστεί στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013.

Αμαλία Κάτζου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.