Συνήγορος του Πολίτη: Να ενταχθεί το σπήλαιο του Καϊάφα, στο Προεδρικό Διάταγμα

kaiafasΟ Συνήγορος του Πολίτη κ. Βασίλης Καρύδης, με έγγραφό του προς τα αρμόδια Υπουργεία, ζητά την αποκατάσταση του σπηλαίου των Ανιγρίδων Νυμφών στα ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα.

Επιπλέον ο κ. Καρύδης ζητά, να προβλεφθούν στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο όλες οι αναγκαίες μελέτες για να διασωθεί το σπήλαιο, ενώ στο έγγραφο, αναφέρει  την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας για τις οποιεσδήποτε εργασίες καθώς  και τις εργασίες  για την είσοδο του Σπηλαίου, και την συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού στις διαδικασίες των εργασιών.

Συγκεκριμένα στην επτασέλιδη επιστολή του, που έχει συνταχθεί  απο τον Απρίλιο και εστάλη στα μέσα Οκτωβρίου, ο κ.Καρύδης επισημαίνει ότι ο θεσμός του Συνήγορου του Πολίτη ήδη από το 2013 έχει εντοπίσει σοβαρά προβλήματα προστασίας στο σπήλαιο των λουτρών, για το οποίο υπενθυμίζει ότι είναι χαρακτηρισμένο ως αρχαίο μνημείο και βρίσκεται μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού από το 1981 και το 1991.

Επιπλέον στο έγγραφο, αναφέρει ότι  μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 σημειώθηκαν έντονες κατολισθήσεις σε όλη τη βορειοδυτική πτέρυγα των κτιριακών εγκαταστάσεων των λουτρών και απαγορεύτηκε η είσοδος  για το κοινό, όπως απαγορεύτηκε και η είσοδος στο σπήλαιο ,ενώ σημειώνει πως σε αυτοψία που έγινε τον Μάρτιο του2016 διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές και στον βράχο και στα κτίρια, εξαιτίας των κατολισθήσεων.

Τέλος ο Συνήγορος του Πολίτη υπογραμμίζει ότι  το συγκεκριμένο σπήλαιο, αν και είναι αρχαιολογικό μνημείο, δεν αναγνωρίζεται ως μνημείο από το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα  και τονίζει τον κίνδυνο που ελλοχεύει στο σπήλαιο και για την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων, ζητώντας άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, καθώς και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να τις εντάξουν στο υπό κατάθεση Προεδρικό Διάταγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.