Πάνω από 325 εκατομμύρια κρούσματα από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C

Share Button
Τα 325 εκατομμύρια κρούσματα αφορούν τους ιούς της ηπατίτιδας Β (HBV) ή C (HCV)-τους βασικότερους τύπους από τα πέντε διαφορετικά είδη ηπατίτιδας οι οποίοι ευθύνονται για το 96% των θανάτων από τη νόσο.
Η μόλυνση από τον HBV απαιτεί ισόβια θεραπεία για την οποία ο ΠΟΥ συνιστά θεραπευτική αγωγή με τενοφοβίρη (tenofovir), ένα αντιικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται και για την θεραπεία του ιού του AIDS, του HIV.
Η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευτεί σχετικά γρήγορα, αλλά τα φάρμακα κοστίζουν υπερβολικά ακριβά για πολλούς ασθενείς.
Εξάλλου εντείνεται η πίεση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, κυρίως ως προς την αμερικανική εταιρεία Gilead Sciences, η οποία έχει παρασκευάσει ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Η εταιρεία έχει λάβει κάποια μέτρα ώστε να κάνει εκπτώσεις και να προσφέρει πρόσβαση στη θεραπεία μέσω προγραμμάτων.
Μεταξύ αυτών είναι και η χορήγηση άδειας σε ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες να παρασκευάσουν πολύ φθηνότερες εκδοχές των φαρμάκων αυτών για να τις διαθέσουν στις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η ιογενής ηπατίτιδα ευθύνεται για τον θάνατο 1,34 εκατ. ανθρώπων το 2015, αριθμός που συγκρίνεται με εκείνον των θυμάτων της φυματίωσης και του HIV/AIDS. Αλλά ενώ τα ποσοστά των θανάτων από την φυματίωση και το AIDS μειώνονται, τα θύματα από ηπατίτιδα αυξάνονται και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Περίπου 1,75 εκατ. άνθρωποι μολύνθηκαν με HCV το 2015, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 71 εκατομμύρια, με τους ειδικούς να αναφέρουν ως κυριότερες αιτίες τις μη ασφαλείς διαδικασίες υγειονομικής περίθαλψης και την ενέσιμη χρήση ναρκωτικών. Ο αριθμός των προσβληθέντων από ηπατίτιδα B μειώνεται χάρη σε ένα εμβόλιο το οποίο χορηγείται στο πλαίσιο του παιδικού εμβολιασμού και με το οποίο έχει εμβολιαστεί το 84% των βρεφών που γεννήθηκαν το 2015, αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν έχοντας προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας αυξάνεται και οι περισσότεροι από τους 325 εκατομμύρια προσβληθέντες από τον ιό δεν το γνωρίζουν, ενώ δεν έχουν και πρόσβαση σε πιθανόν σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.